Motor

Motorrijlessen

De motor rijopleiding start met een intake les waarin we uw beginniveau bepalen. Hierin geven we advies omtrent het vervolg van uw rijopleiding en het aantal motorrijlessen dat u nodig zult hebben.

Tijdens de eerste motorrijles legt uw rijinstructeur veel uit over de motor en het motorgebruik. Daarna rijdt u de eerste proefronden. Uiteraard niet direct op de openbare weg, maar op een apart oefenterrein. Uw rijinstructeur rijdt altijd achter u aan en geeft duidelijke instructies. Hij maakt hiervoor gebruik van moderne communicatieapparatuur.

Wij geven motor rijlessen in lesblokken van 1,5 of 2 uur. Een voor- en nabespreking maakt onderdeel uit van de les. Hierdoor weet u aan het begin van elke les precies wat u tijdens die rijles kunt verwachten. Tijdens de nabespreking, bespreken we uw vorderingen. Op instructiekaarten houden we uw vorderingen bij.

Snelle slalom
Snelle slalom

Wanneer mag u motorrijlessen gaan volgen?

Om met motorrijlessen te mogen beginnen moet u minimaal 17 jaar zijn. Daarnaast dient u in het bezit te zijn van een geldig autorijbewijs of een theoriecertificaat voor categorie A (Motor).

Drie categorieŰn motorrijbewijs: A1, A2 en A

Welke categorie motorrijbewijs A1, A2 of A u nodig heeft, hangt af van het motorvermogen, uw leeftijd en ervaring:

  • Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.
  • Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. U moet minimaal 2 jaar rijbewijs A1 hebben.
  • Met ingang van 31 december 2013 kunt u het rijbewijs A2 ook rechtstreeks halen. Dus zonder dat u eerst rijbewijs A1 heeft gehaald. Ook in dat geval is de minimumleeftijd voor rijbewijs A2 20 jaar.
  • Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. U moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.

Was u vˇˇr 19 januari 2013 al in het bezit van een rijbewijs A? Dan blijven voor u de oude regels van kracht. Lees voor meer informatie de brochure Nieuwe regels voor het rijbewijs A.

Motorrijexamen AVB voertuigbeheersing

Dit zijn de bijzondere verrichtingen. Voor AVB moet u 12 bijzondere verrichtingen beheersen, deze zijn onderverdeeld in 4 clusters. Tijdens het examen voert u 7 van deze oefeningen uit.

  • Om het examen te behalen, sluit u er minimaal 5 met een voldoende af.
  • Je mag GEEN 2 onvoldoende maken in de zelfde cluster.

Motorrijexamen AVD verkeersdeelname

Dit is het praktijkexamen, waarin u daadwerkelijk met de motorfiets aan het verkeer deelneemt. Het examen wordt in Amsterdam afgenomen. U wordt beoordeeld op onder andere kijktechniek, juiste plaats op de weg, bochttechniek, verkeersinzichtelijkheid en risico inschatting.

RIJ-INSTRUCTEUR
RIJ-INSTRUCTEUR